Wanneer een kind of leerling een braille-leesregel gebruikt in combinatie met een laptop, zijn er enkele specifieke overwegingen die u moet maken:
Keuze van het besturingssysteem:
Windows computers worden het meest gebruikt. Zorg ervoor dat de computer die op school en thuis wordt gebruikt, hetzelfde besturingssysteem heeft en dezelfde versie. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van zowel Windows 10 als Windows 11.
Toegankelijkheidsfuncties:
Zorg ervoor dat het besturingssysteem van de laptop goede ondersteuning biedt voor toegankelijkheidsfuncties, waaronder schermlezers en braille-ondersteuning. Gebruik dezelfde software zowel thuis als op school. Momenteel adviseren wij het gebruik van JAWS.
USB-poorten en Verbindingsopties:
Controleer of de laptop voldoende USB-poorten heeft om de braille-leesregel aan te sluiten. Sommige leesregels maken gebruik van draadloze verbindingen, dus zorg ervoor dat de laptop deze ondersteunt. Let hierbij op de aansluitingen, waarbij USB-C tegenwoordig de norm is en Bluetooth wordt afgeraden.
Krachtige Specificaties:
Een laptop met voldoende rekenkracht is belangrijk om soepel te kunnen werken, vooral als er zwaardere toepassingen of software worden gebruikt. De huidige laptops voldoen aan deze eisen.
Grootte en Draagbaarheid:
Overweeg de grootte en draagbaarheid van de laptop. Het is handig als het kind de laptop gemakkelijk kan meenemen naar school of andere locaties. Schaf een goede rugzak aan waarin de laptop past en waar ook ruimte is voor de leesregel en oplader.
Batterijduur:
Een goede batterijduur is belangrijk, vooral als het kind de laptop voor langere tijd zonder opladen moet kunnen gebruiken.
Toetsenbord en Merkvoorkeur:
Het toetsenbord van zowel de school- als thuislaptop moet duidelijk en overzichtelijk zijn. Beide laptops hebben bij voorkeur hetzelfde merk. Let erop dat de plaats van toetsen zoals 'Ins', 'Ctrl', 'Alt', 'Delete', 'Backspace', en de functietoetsen logisch en goed bereikbaar zijn. Dit draagt bij aan een consistente gebruikerservaring voor het kind.